Nieuws

18 november 2016 – Nieuwsbericht 

Vandaag hebben we naar de media het volgende nieuwsbericht gestuurd:

FIRST® LEGO® League nu ook bij Inholland Haarlem

Na de succesvolle voorgaande edities van de FIRST®Lego®League (FLL) bij Inholland Alkmaar vindt editie 2016 dit jaar naast Alkmaar nu ook bij Inholland Haarlem plaats.  De FLL is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar, die hen de mogelijkheid biedt om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met de fascinerende wereld van de techniek. De winnende scholierenteams mogen meedoen aan de Beneluxfinale en eventueel ook naar de wereldfinale in Amerika.

De finale vindt op 23 november in Haarlem plaats voor de regio Noord-Holland Zuid (op 16 november was de wedstrijd voor de regio Noord-Holland Noord). Hieraan nemen 12 teams deel, afkomstig van vijf basisscholen (groep 7 en 8) en vier middelbare scholen (klas 1 en 2): De Rozenbeek, OBS Bos en Vaart, Tijo van Eeghen, Bethelschool, De Beekvliet, Over-Y College, Metis Montessori Lyceum, Coornhert Lyceum en Comenius College.

Robot
De FLL daagt kinderen uit om in teamverband een volledig autonome robot te ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van LEGO MINDSTORMS, een door lego ontwikkelde techniek om robots te bouwen en programmeren. Met deze robot moet tijdens de wedstrijden een opdrachtenparcours worden afgelegd, waarbij punten te verdienen zijn. Het is echter meer dan alleen een robotwedstrijd. De teams voeren ook een onderzoeksopdracht uit en geven hier een korte presentatie over. In deze onderzoeksopdracht gaan ze in op een maatschappelijk probleem. Het thema voor 2016 is: ‘Animal Allies’. Aan de hand van dit thema nemen de teams een duik in de wonderen van het dierenrijk en bekijken zij wat wij kunnen leren van de dieren om ons heen. De kinderen doen zelf onderzoek en presenteren hun bevindingen tijdens de finaledag. Er zijn verschillende wedstrijdonderdelen waarop de teams beoordeeld worden: Teamwork, Robotontwerp, Robotprestaties op het parcours en Onderzoek naar Animal Allies.

Kick-off
Op 14 september 2016 was de kick-off voor de FIRST®LEGO®League wedstrijd in Haarlem. Op die dag hebben de kinderen, schoolbegeleiders en de studenten die vanuit de opleiding betrokken zijn bij de wedstrijd, instructie gekregen over de robot en het programmeren ervan en uitleg gekregen over de opdrachten.

Studenten en docenten Inholland
Studenten en docenten/medewerkers van de opleidingen Informatica, Pabo en Media & Entertainment Management van Hogeschool Inholland Haarlem zijn betrokken bij de finale. Ze ondersteunen de schoolteams en de organisatie en zorgen voor vermaak op de wedstrijddag.”.

***

16 november 2016 – Voorbereidingen in volle gang

Volgende week is het  zover; de wedstrijd! Naast dat de deelnemende scholen; de kinderen, leraren/begeleiders/ouders druk bezig zijn met de voorbereidingen op de wedstrijd, zijn de vrijwilligers hier bij Inholland Haarlem (en daarbuiten (!)) ook druk bezig. De juryleden zijn gekozen, de catering is besteld, sponsoren leveren hun bijdragen, de Lego missies zijn gemaakt. de faciliteiten worden geregeld, vermaak, noem maar op. Kortom, we zijn allen druk bezig om er een leuke dag van te maken!

Deelnemende scholen
Vandaag is officieel de lijst met deelnemende scholen en groepen bepaald! De volgende scholen doen mee!

 • Over-Y College
 • Metis Montessori Lyceum
 • Over-Y College
 • De Rozenbeek
 • Over-Y College
 • OBS Bos en Vaart
 • De Vrijheit
 • Bethelschool
 • Coornhert Lyceum
 • De Beekvliet
 • Comenius College
 • De Beekvliet

We kijken uit naar de wedstrijddag!

***

14 september 2016 – Mens en dier centraal tijdens kick-off First Lego League binnen Inholland Haarlem

De interactie tussen mens en dier stond eerder deze maand centraal bij de kick-off van de FIRST LEGO League (FLL) bij Inholland Haarlem en Alkmaar. De opleidingen Informatica en Pabo organiseerden de voorrondes van de internationale robotwedstrijd om kinderen van 9 tot en met 14 jaar spelenderwijs enthousiast te maken voor techniek.

Tijdens de voorrondes kregen 22 teams van verschillende basisscholen uit de regio instructies over het thema ‘Animal Allies’. De scholieren kregen de opdracht om in teamverband legorobots te ontwikkelen om het bondgenootschap tussen mens en dier te versterken. “Het thema Animal Allies gaat over de samenwerking tussen mens en dier. De scholieren gaan onder meer onderzoek doen naar de interactie tussen die twee en denken daarbij na over oplossingen van mogelijke problemen”, zegt Niels van der Zwet, instroomcoördinator van de opleiding Informatica in Haarlem.

In Haarlem zijn dit jaar elf teams actief. De scholieren voerden tijdens de kick-off opdrachten uit in teamverband om zich voor te bereiden op de regiofinale. Van der Zwet: “We zijn erg trots dat we dit mogen organiseren voor alle kinderen in de buurt. De kinderen bedenken inventieve oplossingen voor de opdrachten die zij krijgen voorgeschoteld en zijn daarbij ondernemend in hun aanpak. We hopen met de FLL kinderen enthousiast te maken voor techniek, zodat ze in de toekomst eerder voor een technische opleiding kiezen.”

Tijdens een van de workshops bij Inholland Haarlem vertelt Vinnie van Nispen over de FLL. De leerling van basisschool De Rozenbeek uit Velserbroek is erg enthousiast over het thema. “We gaan onderzoek doen om te kijken wat mensen kunnen leren van dieren. Ik denk een heleboel! Denk bijvoorbeeld aan een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. Militairen doen dit ook door zich te camoufleren.”.

Om een sfeerimpressie te verkijgen kunt u kijken naar de foto’s die deze dag gemaakt zijn. Deze foto’s vindt u in de mediagallerij!

***

9 oktober 2015 – Website live!
Vanaf heden is de nieuwe website van de First Lego League Noord-Holland online!